13/10/2017

Teatriarmastus on meil veres


Eelmisel nädalavahetusel olin vanaema juures ja otsustasime onunaisega vanaemal ühe tagatoa korda teha. Põhiliselt on seal toas raamatud ja kangad ja lõngad ja kõik muu, mis mulle huvi pakub. Seepärast olin ka nõus koristama. Aga mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada. Ühest sahtlist, kus olid lasteraamatud leidsin ma ühel hetkel mõned kolletunud lehed, millelt vaatas mulle suurelt vastu Vanemuise nimi. Otse loomulikult pidin ma koristamise hetkeks pooleli jätma ja asja lähemalt uurima hakkama. Mõned lehed olid käsitsi kirjutatud ja mõnedele olid kleebitud ajaleheväljalõiked. Aga need kõik lehed rääkisid teatrist või täpsemalt Vanemuisest. Ühesõnaga oli kohe näha, et need on keegi ise kokku meisterdanud.
Kahjuks ei olnud lehtedel kirjas, kes need koostanud on ja mis aastal. Lugedes sain aru, et artiklid pärinevad 1979. aastast, ilmselt on siis kogu see asi samal aastal kokku pandud. Ema ütles, et tema seda kohe kindlasti teinud ei ole ja arvas, et ehk on see mu tädi tehtud. Nimelt olla mu tädi lapsena ballettitantsija karjäärist unistanud. Ühesõnaga mu tädi oli sel ajal siis umbes 12 või 13-aastane (eeldusel, et see nö referaat on tehtud aastal 1979). Tänapäeval vist ei teeks ükski selles vanuses laps sellist asja. Aga siis olid teised ajad. Ma isegi ei tea, kas see oli tädil enda suurest huvist balletti ja teatri vastu tehtud, või oli tegemist kooli kohustusliku referaadiga. Igatahes oli seda omal ajal nii oluliseks peetud, et raamatute vahele ära panna, mitte ahjus ära põletada.
Ilmselt paljude jaoks tundub sellistee lehtede leidmine üsna mõttetuna. Ma olen päris kindel, et kui mina poleks neid lehti leidnud, siis oleks keegi teine need leidnud ja ära põletanud. Mina vedasin need endaga koju ja skännisin arvutisse. Kuigi seal pole väga palju teksti, siis see on ikkagi ajalugu ja võib-olla pakuvad need mõned read ühel päeval (kasvõi praegu) kellelegi huvitavat lugemist. Ma isegi mõtlesin korraks need skännitud paberid Vanemuisesse saata, et äkki neile pakuks selline asi huvi. Igatahes ma veel mõtlen sellele.

Nüüd lasen piltidel enda eest ise rääkida.
Ärge küsige, miks keskmise veeru lõpp tagurpidi on kleebitud. Aga kellel huvi on, saab vast selle väikese lõigu ikka loetud

0 kommentaari:

Postita kommentaar