31/03/2019

Improteater IMPEERIUM laval koos Kadri Rämmeldiga

10.märtsil 2019 Karlova Teatris




Juba vanarahvas teadis rääkida, et parem hilja kui mitte kunagi. Selleks, et te ei arvaks, et ma blogimise päris ära olen unustanud, panen mõned mõtted kirja. Kahjuks küll tagantjärgi ja sel korral otseselt teatrisoovitust ka anda ei saa. Aga ehk on postitus neile abiks, kes varasemalt pole improteatrist mitte midagi kuulnud. 
Kui nüüd oma sõnadega väga lihtsalt seletada, siis improteater on teater, kus puuduvad etteantud tekst ja misanstseenid (liikumine laval). Võib öelda, et näitlejad ei tea, mis laval juhtub ja kõik oleneb nende kiirest reageerimisvõimest ja fantaasiast. Ka publik saab oma fantaasiaga veidi aidata. Praeguseks olen ma näinud vist kolme IMPEERIUM-i etendust ja sisuliselt on kõikide puhul esimene osa olnud naljakam kui teine osa. Esimeses osas tehakse tavaliselt erinevaid etüüde ja sketše ning teises osas siis üks pikem lugu. 
Ma hetkel enam neid sketše ei mäleta, mida Kadri Rämmeld esimeses osas tegema pidi, kuid need olid nii naljakad, et ma olin enamuse ajast lihtsalt naerust kõveras. Eks see esimene osa on ka seetõttu naljakam, et sketšid on lühikesed ja paljuski saab publik nende püandi välja mõelda. Näiteks kandis üks sketš pealkirja "kolm vabandust" ja seisnes see siis selles, et Kadri Rämmeld kehastas naist, kes pidi oma meestuttavaga kohvikus kokku saama, kuid jäi sinna tunde hiljaks. Enda õigustuseks oli tal kolm head vabandust. Sketši tuum seisnes selles, et Kadri Rämmeld ise ei teadnud, mis need tema kolm vabandust on, mida ta kohe esitama peab hakkama ja tema ülesandeks oli need vihjete põhjal ära arvata. Esimene vabandus oli, et tema kass hüppas wc-potti ja ummistas sellega wc ära. Teine vabandus oli, et talle tuli tänaval vastu liputaja, kes oli tegelikult üks avaliku elu tegelane. Kolmandat vabandust ma ei mäleta, aga see oli ka sama arulage. Iseenesest midagi väga uudset selles ei ole, aga tegemist ongi lihtsalt hea ajaviitega, kus publik saab ise naljade loomisel abiks olla. Kui publiku pakutud ideed aga siiski liiga labased või liiga "üle võlli" peaksid olema, siis näitlejad lihtsalt küsivad seni uusi ideid, kuni need on aktsepteeritavad. Nii ei pea ka päris alla igasuguse arvestuse olevat huumorit kartma.
Teine vaatus algab külalisnäitleja nö "ülekuulamisega". Kõik improteatraalid küsitlevad külalisnäitlejat stiilis kus koolis sa käisid, kes on su parim sõbranna, mida teile lavakas räägiti jne. Seejärel küsitakse publikult kas nad tunnevad mõnda samanimelist isikut, keda "ülekuulatav" mainis. Siit hakkab juba tekkima mingi teistsugune kontekst loole. Esialgu jah on see naljakas, kuid kuna teine osa annab juba väikest mõõtu lavastuse välja, siis minu kogemus on näidanud, et näitlejatel saavad uued ideed otsa ja hakatakse samu motiive kasutama ja see paneb teise osa venima. Viimane kord oli mul mingi hetk isegi veidi piinlik saalis istuda. Polnud see lugu enam nii väga naljakas ühti.
Kuigi laias laastus võib öelda, et esimene osa on peaaegu alati väga naljakas ja ka teise osa algus on naljakas. Seega hea vahelduse annab selline improteater kindlasti. Viisin ka oma kolleegid seda etendust vaatama ja enamus neist nägi esimest korda sellist teatrit. Kõik jäid väga rahule ja nii mitmedki lubasid järgmine kord ka IMPEERIUMi etendusi vaatama minna. Ka mina plaanin järgmisel korral kohal olla, sest siis on neil külaliseks Jan Uuspõld ja see tõotab väga huumoririkas õhtu tulla. Ma ainult loodan, et naljad väga labaseks ära ei lähe. 
Kellel nüüd huvi tekkis, siis Improteater IMPEERIUMit saab järgmisel korral Tartus Karlova Teatris 20.aprillil (laval koos Jan Uuspõlluga). Tallinnas on neid võimalik koos Jan Uuspõlluga laval näha päev varem (ehk siis 19.aprillil) Von Glehni Teatris. Muidugi on neil mängukavas ka teisi lavastusi, nende kohta saab täpsemat infot nende koduleheküljelt. 
Ilmselt kõik need, kes improteatri lavastusi näinud on, teavad et tegemist on väärt etendustega. Kõikidele teistele soovitan ma aga julgelt proovida midagi klassikalisest teatrist erinevat. Uskuge mind, te ei kahetse.


* - Päisepilt on pärit Improteater IMPEERIUM-i Facebooki leheküljelt ja foto autoriks on Raul Ollo

0 kommentaari:

Postita kommentaar