31/12/2022

Võtame aasta kokku: 2022

 


Siit tuleb järjekordne aastat kokku võttev postitus. Peamiselt on see mõeldud mulle endale, et kunagi tulevikus meenutada ja võrrelda. Teadupärast on eestlase lemmiktoit ikka teine eestlane, siis ma pole kade. Saavad kõik teised huvilised ka vaadata, kuidas mul aasta läinud on ja siis kas kadedust tunda või parastada, et teil läks paremini. Äkki annab minu kokkuvõte kellelegi inspiratsiooni järgmine aasta rohkem teatris käia või lugeda. Ma tean, et teater ja raamatud pole kogu kultuur, aga see on peamine kultuur, mida mina tarbin. Kuna tegemist on ikkagi kultuuriblogiga, siis peamiselt võtan kokku kultuurisündmustega seonduva. Eraelu jääb niivõrd-kuivõrd puutumata.

Eelmisele aastale sarnaselt alustan selgi aastal teatriga. Eelmine aasta oli teatri eesmärgiks käia vähemalt 12x aastas teatris, ehk siis vähemalt kord kuus. Juhtus nii, et teatrisse sattusin eelmisel aastal 37 korda. Kuna alati saab paremini, siis mõtlesin, et võtaks sel aastal auahne plaani ja käiks 52 korda aasta jooksul teatris. Teoorias võiks see olla kord nädalas, aga kuna ma teadsin, et kord nädalas võib teatrisse jõudmine keeruliseks osutuda, siis jäi lihtsalt 52 korda. Mõni nädal ei jõua teatrisse ja mõni nädal jälle käin mitu korda. Tundus täiesti tehtav. Nüüd on see koht, kus teatriblogija Triinu põsed löövad õhetama ja ma pean end häbi pärast maa alla peitma, sest 52 korra asemel jõudsin ma teatrisse 29 korda. See on peaaegu poole vähem, kui ma planeerisin.

Vabandusi leiab ikka ja alati. Minu selle aasta peamine vabandus on koroona, millesse ma täpselt 23. Juunil haigestusin ja mis kulges oodatust raskemalt. Seetõttu pidin ära jätma 5 lavastust, mille külastused olid planeeritud vahetult peale jaanipäeva. Üritasin küll kuupäevi ümber mängida, aga kuna ma olen aasta algusest tagasi osakonnas tööl, mis tähendab 12h või 24h valveid, siis pole igal õhtul teatrisse jõudmine enam nii lihtne, kui varem. Kuna koroona jättis mulle pikaks ajaks kaaslaseks nõrkuse, mäluhäired, keskendumisraskused ja suure huvipuuduse absoluutselt kõige vastu, siis kogu ülejäänud suvi möödus teatrivabalt. Ka sügisel ütlesin päris mitmed koostööd ja kutsed ära, sest paaritunnise etenduse pärast Tartust Tallinnasse sõitmine tundus liiga väsitavana. Palju lihtsam oli kodus diivanil olla (ja heal juhul raamatut lugeda). Sügisel hakkasin siiski oma teatrihuvi vaikselt üles leidma ja sattusin mõned korrad isegi teatrisse. Aga kirjutamiseni pole jõudnud. Loodan uue aasta alguses viimased kolm teatripostitust ka ära kirjutada.

Vaieldamatult kõige parem teatrielamus, mis mulle aastast 2022 meelde jääb, on Ugala lavastus “Arst”. Ühelt poolt meeldis see mulle kindlasti temaatika poolest, aga minu meelest on seal ka nii palju psühholoogilist inimolemust taga, et seda oli lihtsalt nauditav vaadata. Mul on juba uueks aastaks sama lavastuse piletid ostetud, sest ma tahan seda veel näha. Kes veel näinud ei ole, siis soovitan. Suve suurima elamuse (nagu umbes 3-4 suvelavastust oleks väga palju materjali andnud, mida võrrelda) jättis minuses Tartus tegutsev Jakobi-Mäe Teatristuudio, kes esitas Jaani kirikus Shakespeare´i teoste katkendeid pealkirja all „Näi kui süütu lill...“. Kooliõpilased tegid paljuski kutselistele näitlejatele silmad ette. Kahjuks seda lavastust vist uuesti enam vaadata pole võimalik. Sellised veidi teistmoodi teatrielamused mulle meeldivad ja mul on hea meel, et mu sõbranna meelitas mind seda vaatama. Kolmas kõige meeldejäävam lavastus oli Tallinna Linnateatri "Osnap”, mis on küll juba paar aastat vana, kuid mida ma alles nüüd nägema juhtusin. Tallinna Linnateatri puhul vist kehtibki see, et näitlejatööd on neil alati head ja seda on nauditav vaadata. “Osnap” muidugi polnud klassikaline teatrilavastus, vaid veidi meenutas ühte toredat kontserti, kus oli palju laulu, tantsu ning paroodiat. Täpselt selline hea tuju lavastus. Minu teada mängitakse seda ikka veel, seega soovitan vaadata, kes head tuju tahab teatrist leida.

Praegu ma uueks aastaks ühtegi konkreetset teatriga seotud eesmärki endale ei püstita. Loodan lihtsalt, et õnnestub mõned huvitavad lavastused ära näha ja ehk ka suvel veidi rohkem teatris käia (ja ühtlasi Eestimaad avastada, kui põnevatesse kohtadesse teatrisse sõidan). Loodetavasti jõuan blogisse kirjutama ka, kuigi olles uuesti täiskoormusega kooliõpilane ja järgmise aasta lõppu peaks jääma magistritöö kirjutamine, võib juhtuda, et mul pole jälle mingit soovi vabal ajal veel midagi teatrist kirjutada. Aga kindel on see, et blogi ma kinni ei pane, isegi siis kui siia harva kirjutama satun.

Olgu siis siin ka välja toodud kõik lavastused, mida 2022. aastal nägin:

1.     Arst (Ugala)

2.     Näi kui süütu lill... (Jakobi Mäe Teatristuudio)

3.     Osnap (Tallinna Linnateater) nähtud 2 korda

4.     Kõik minu emast (Vanemuine)

5.     Hommikuvalgus (Eesti Noorsooteater) 

6.     Kiri kodukandist (Teater Nuutrum)

7.     Lõõtsajumal (Lutsu Teater)

8.     Oi, Johnny (Rakvere Teater)

9.     X** война. M*** sõda. Kirjad Ukraina rindelt (Vaba Lava)

10. Mefisto (Eesti Draamateater) 

11. Kolm pikka naist (Vanemuine) 

12. Solist (Eesti Draamateater)

13. U-Tube (Temufi)

14. Emadepäev (Ugala)

15. Jõehobu (Circus Sabok)

16. Tädi (Karlova Teater)

17. Sirli, Siim ja saladused (Rakvere Teater)

18. Iraani konverents (Theatrum)

19. Operetikuningas Imre Kálmán (Rahvusooper Estonia)

20. Charlotte Löwensköld (Rakvere Teater)

21. The Well (Maria Metsalu)

22. Piip ja Tuut kontserdil (Piip ja Tuut Teater)

23. Romeo ja Julia (Vanemuine ja Tartu Uus Teater)

24. Ala(s)ti Palmiste

25. Yokoonomatopoeemid (Riina Maidre ja Andri Luup)

26. Lea (Kuressaare Linnateater)

27. Puud olid, puud olid hellad velled (Eesti Draamateater)

28. Ilma sinuta (Rakvere Teater)

 

Vastupidiselt teatrile oli mul raamatutega sel aastal äärmiselt tagasihoidlik eesmärk. Kui eelmisel aastal oli eesmärgiks 52 raamatut aastas lugeda ja loetud sai vist 91, siis sel aastal seadsin eesmärgiks ainult 12 raamatut. 12 raamatut vist sai juba kevadel või suve alguses loetud ja täna lõpetasin just aasta viimase raamatu lugemise. Kokku sai aastal 2022 loetud 55 raamatut. Raamatuid on täiesti erinevatest valdkondadest, on ilukirjandust, elulugusid, aimekirjandust jne. Tegelikkuses oleks saanud ka veel rohkem lugeda, aga suvel seisis lugemine ka üsna pikalt selle sama koroona ja sellest tingitud keskendumisraskuste tõttu. Ma võisin raamatu kätte võtta, aga esimest lauset lugesin 10 korda ja ikka ei saanud aru, mida see lause ütleb. Või juhtus see, et teise lauseni jõudes oli juba eelmine lause meelest läinud ja pidin uuesti algusest peale alustama.

Ühtegi väga head raamatut eelmisest aastast meelde ei tulegi. Päris palju lugesin näitlejate elulugusid, aga need mind väga kaasa ei haaranud (Ulfsaki elulugu veidi isegi paelus, aga peamiselt geograafilistel põhjustel). Kõige suuremaid lugemiselamusi pakkusid sel aastal põnevikud ja krimikirjandus. Ju siis oli tähtede seis selline. Näiteks võib välja tuua Hans Rosenfeldti “Hundisuvi”, A. K. Turneri “Kehakeel” ja teised selles stiilis raamatud. Mõnusad ajaviiteks, samas oli parajalt põnevust ja nende puhul ei suutnud ma lõpuni sündmuste käiku ette aimata, sest pidevalt juhtus mingi pööre.

Uueks aastaks praegu ei oskagi ühtegi raamatu eesmärki sättida. Ilmselt saab aasta olema jälle üsna kiire, kuna täiskoormusega töö, täiskoormusega kool ja kõik teised kohustused, mis mul lisaraha teenimise eesmärgil ja missioonitundest on, võtavad ka oma osa ajast. Ilmselt jätan jälle eesmärgiks 12 raamatut aastas ja siis loodan, et suudan natukene rohkem lugeda. Kõige olulisem on regulaarset lugemisharjumust mitte ära unustada, nagu see mul peale gümnaasiumi lõpetamist umbes 10 aastaks juhtus.

Aastal 2022 loetud raamatud:

1.     Kristel Vilbaste "Meie maarohud. Mõõdukalt ja mõnusalt"

2.     Merle Karusoo "Olen kolmeteistkümne aastane"

3.     Marju Kõivupuu, Ain Raal "Armas apteek aita, ehk see imeline Ladina köök"

4.     Rosa Liksom "Kupee nr 6. Üks kohtumine muudab kõike"

5.     Michelle Marly "Madame Piaf ja armastuse laul"

6.     Matt Haig "Tähelepanekuid närvilise planeedi kohta"

7.     Katja Pantzar "Leides sisu. Julguse, jõu ja õnne otsimine soome moodi"

8.     Richard Sechner "Sissejuhatus etendusuuringutesse"

9.     Jaanika Merilo "Minu Ukraina"

10. Jonas Jonasson "A/S Kättemaks on magus"

11. Fredrik Bäckman "Britt-Marie oli siin"

12. Anders Ericsson ja Robert Pool "Tipp. Meistriks saamise saladused" 

13. Zane Zusta, Diāna Zande "Prussakad minu peas. Lood naistest"

14. Friedrich Schiller "Röövlid"

15. Jaan Aru "Loovusest ja logelemisest"

16. Juta Kivimäe "Suur tuba"

17. Kaido Kaha "Ütekõrra on katõkõrra"

18. Johann Wolfgang Goethe "Wilhelm Meisteri õpiaastad"

19. Lenna Kuurmaa "Elu ilmaveerel"

20. Ira Lember "Lavale sündinud"

21. Jurga Vile ja Lina Itagaki "Siberi haiku"

22. Roland Tokko "12 asja, mida koolis ei õpetatud, aga mida kõik peaksid teadma"

23. Roland Tokko ja Harald Lepisk "Minu elu kutse. Avasta oma tõeline kirg ja rakenda tegelik potentsiaal"

24. Martin Fourcade "Unistus kullast ja lumest"

25. A.K. Turner "Kehakeel"

26. Mart Juur "Iff. Suur loterii"

27. Merle Karusoo "14. juuni needus"

28. Caroline Criado Perez "Nähtamatud naised"

29. Anton Tšehhov "Elu igavus ja teisi jutte"

30. Lisa Stone "Doktor"

31. Nadia Ghulam, Agnes Rotger "Minu turbani saladus"

32. Verni Leivak "Pille Pürg. Pisarais päikesetüdruk"

33. Indrek Hargla "Süvahavva. Esimene suvi"

34. Voldemar Panso "Naljakas inimene"

35. Indrek Hargla "Süvahavva. Teine suvi"

36. Indrek Hargla "Süvahavva. Viimane suvi"

37. Ellen Kilgas "Tõnu Kilgas. Peaasi, et oleks kirge!"

38. Nicola May "Väike nurgapood"

39. Claudia Hammond "Puhkamise kunst. Kuidas leida tänapäeva maailmas hingetõmbeaega"

40. B. A. Paris "Terapeut"

41. Nicola May "Väike nurgapood. Taaskohtumine"

42. Nicola May "Väike nurgapood. Kingitus"

43. Nicola May "Väike nurgapood. Talv"

44. J. P. Connell "Hotell Portofino"

45. Georgie Hall "Parajalt raevukas naine oma parimais aastais"

46. Sarah Pearse "Sanatoorium"

47. Rosie Walsh "Päev, mil me kadusime"

48. Hans Rosenfeldt "Hundisuvi"

49. B. A. Paris "Murdumine"

50. Joakim Zander "Ujuja"

51. Eero Epner "Lembit Ulfsak" 

52. Piret Õunapuu, Liina Karron "Nii meil jõulud tuppa toodi"

53. Minna Lindgren "Raevukas lesk"

54. Julie Heiland "Diana Südamete kuninganna"

55. Anders Hansen "Depressiivne aju

 

Kui raamatute lugemise ja teatriga ei suutnud ma oma eesmärke täita, siis kontserdite osas ma endale ühtegi eesmärki ei seadnud. Ometigi sai aasta jooksul päris mitmel kontserdil käidud. Ükski kontsert polnud küll suur Tallinna Lauluväljakul toimuv kontsert, kuid asi seegi. Enamus kontserte olid väikesed ja toimusid Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses, kus ma üritan vabatahtlikuna abis käia. Kuigi suure koormuse tõttu olen ka sinna vähem jõudnud, kui tahaks.

2022 aasta külastatud kontserdid:

1.     Marko Matvere, Margus Põldsepp, Jaanus Jantson “Meestelaulud”

2.     Mingo Rajandi kvintett “Jazziõhtu Põlva Kultuuri- ja Huvikeskuses”

3.     Ansambel “Horoskoop”, Nele-Liis Vaiksoo ja Voldemar Kuslap “Põlva ööd kontsert”

4.     Mari Kalkuni kontsert Põlva Maarja kirikus

5.     Silver Sepp ja Kristiina Ehin luule- ja muusikaõhtu “Ajajõel”

6.     Curly Strings ja NOËP kliinikumi aastalõpukontserdil

7.     Jassi Zahharov I advendi kontsert Põlva Maarja Kirikus

8.     Anne Veski ja Koit Toome kliinikumi aastalõpupeol

 

Ma ei julge mõelda, et 2023 tuleb kultuuri osas sama edukas aasta, kuna teiste kohustuste jaoks tuleb ka aega leida. Aga ma tahaks väga loota, et vähemalt 12 teatrilavastust ja 12 raamatut jõuab aasta lõpuks blogisse. Eriti tore oleks muidugi, kui iga lavastuse kohta ka postitus tuleks. Tegelikult olen mõelnud, et peaks ka iga raamatu kohta eraldi postituse tegema, mitte iga paari kuu tagant lühikest kokkuvõtet. Samas pole ma kindel, kas mul nii palju aega oleks, et igale raamatule eraldi postitust teha.

 

2023 on kuulutatud sauna-aastaks. Seega soovin teile kõikidele ka mõnusaid sauna elamusi uueks aastaks! Pakkige kotti mõni hea raamat, võtke kaasa hea kaaslane ning minge kaaslasega spasse. Kohe mitmeks päevaks. Nii jõuate spa mõnudest puhates vahepeal raamatut lugeda ja kui spa asub mõnes sellises linnas, kus on teater, saate mõneks õhtuks ka teatrikülastuse planeerida. Tundub igati tore minipuhkuse idee. Muidugi käige ka suvel teatris. Selleks leiate varsti juba siit blogist traditsiooniks saanud kokkuvõtva postituse suvelavastustest (mul on postituse algus juba 2022 novembri alguses valmis tehtud).

 

Head uut aastat!

 

Triinu

0 kommentaari:

Postita kommentaar